Vrijwilligersavond Streek Historisch Centrum

Zoals gebruikelijk aan het eind van het museumseizoen organiseert het bestuur van het SHC Slagharen een avond voor haar vrijwilligers als dank voor hun inzet. Voorzitter Albert Jan Nijeboer mocht een groot aantal van deze trouwe medewerkers welkom heten.

 

Hij riep hen op om ook mee te denken over thema’s voor exposities. Eén van de nieuwe ideeën voor het komende seizoen is een expositie van (amateurs) kunstenaars uit de regio. Alle kunstuitingen zijn welkom om zich aan te melden. Het bezoekers aantal bleef afgelopen seizoen iets achter dus dat kan wel een impuls gebruiken. Het gebouw de Haarslag kende een goed jaar met een volle bezetting. Na deze intro werd de avond overgenomen door DUODIO uit Kloosterhaar die met het bekende spel ‘Ik hou van Holland’ voor veel plezier en hilarische hoogtepunten zorgde. Tegen half elf keerde een ieder met een fijn gevoel huiswaarts. De avond was super geslaagd. Zaterdag 25 november (vanaf 13.30 uur) wordt het Oale Meestershuus omgedoopt tot het Sinterklaashuus, en op vrijdag 8 december is de kerstmarkt op het kerkplein in Slagharen. Het museum zal dan weer open zijn in kerstsfeer.

Zie voor meerdere foto's ons fotoalbum.

 

Pannenkoeken fietstocht

Een prachtige tocht door een variabel landschap zo dicht bij huis. Dat konden rond 250 fietsende deelnemers op E-Bike tot oma fiets beamen. Het Streek Historisch Centrum Slagharen had een tocht van rond de 40 km. uitgezet waar je U tegen zegt.
Vanaf Slagharen ging het via de Moeshoek, Drogteropslagen, Noord Stegeren en Paardelanden richting Schrapveen. Via de Ommerweg ging het de Nieuwe Dijk op en fietsend door het Reestdal kom je ogen en oren te kort. Via het mooie dorp Ford ging het de Linderesch over weer naar de Ommerweg ten westen van Zuidwolde. Door het dorp Linde en de Vuile Riete bereikte de tocht de Braamberg en daarmee kwam het ultieme doel dichterbij. Nog even een klein stukje Hoogeveenseweg, Elimmerweg, Troostenwijk en Schuineslootweg en ja daar was het doel: de schuur bij de Fam. Nieuwland op nr. 60 ‘PANNENKOEKEN’. Een zeer geslaagd evenement waar de organisatie met trots op terug kan kijken.

Voor het bekijken van de film van dit evenement klik hier!

View the embedded image gallery online at:
http://www.museumslagharen.nl/index.php/nieuws#sigProIdbce7baaf2f

Publicaties Kwartaalblad "de Posthoorn"

Het kwartaalblad De Posthoorn van het Streekhistorisch Centrum te Slagharen, Lutten, Schuinesloot komt binnenkort weer uit met het juni nummer en heeft daarin weer enkele interessante artikelen.

Ben Spijker geeft een overzicht van een tak van de Spijker of Spiker genealogie. Een deel is in 1889 naar Amerika geëmigreerd. In deze aflevering doet Ben uit de doeken hoe het ging met de nakomelingen van Johannes Gerhardus of Jan Geert Spijker die in Nederland bleven. Een scala van Slagharense namen duiken daarin op: Doldersum, Sieljes, Hullegie, Finkers, Plass, Van der Sleen, enz.
Ex-voorzitter Jan Bruins dook in het museum-archief en het viel hem op dat er in 60 jaar heel wat veranderd is in Overijssel, en in het bijzonder in de gemeenten Hardenberg, Avereest en Gramsbergen.

Lees meer...

Opening museumjaar 2017

Klik op afbeelding om de video te bekijkenBouwe Bemboom opent museumseizoen.

Zaterdag 1 april verrichten Bouwe Bemboom en zoon Henk Bemboom jr. de openingshandeling van het Streekhistorisch museum Slagharen. Dit naar aanleiding dat er in de Haarslag, het ontmoetingscentrum achter het museum, een grote overzichts expositie is ingericht over het Shetland Ponypark Slagharen waarvan Henk Bemboom sr., vader en grootvader van Bouwe en Henk, de oprichter was.

In het museum zijn twee exposities ingericht. Een over 175 jaar Slagharen, gemaakt en ingericht door leerlingen uit het basisonderwijs die veelvuldig het museum bezoeken. De tweede expositie is een overzicht van hoeden en klederdrachten uit vroeger tijden gedragen in deze streken. Met het doorknippen van een groot doek gespannen voor de toegangsdeur verschaften Douwe en Henk zich een weg naar de deur die Henk middels een sleutel opende. Het museum is geopend op dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 16.00 uur.

(Klik hier of op de afbeelding rechtsboven voor een video-verslag)

View the embedded image gallery online at:
http://www.museumslagharen.nl/index.php/nieuws#sigProId6fff619d74

Jaarvergadering Streekhistorisch centrum

Donderdag 30 maart vond in de Haarslag de jaarvergadering plaats. Voorzitter (a.i.) Albert Jan Nijeboer mocht een grote ledenschare begroeten en een speciaal welkom aan de ereleden. De verschillende verslagen, jaarverslag, financieel verslag, werden geaccordeerd. De bestuursleden Elly Schlepers en Adelheid Kleinheerenbrink werden herkozen en de nog openstaande vacature wordt, onder groot applaus, opgevuld door Martin Viskaal.


Na de pauze wist schrijfster en voorvechtster van de Drentse streektaal, Marga Kool, haar toehoorders soms tot een bulderende lach en soms tot ingetogen ontroering te verleiden. Haar schitterende voordrachten uit eigen werk werden bijzonder gewaardeerd.


De avond werd besloten met het nuttigen van een 'habbekrassie'.

View the embedded image gallery online at:
http://www.museumslagharen.nl/index.php/nieuws#sigProIdbc866a7333

Vrijwilligers instructie avond

Om de taak van Jan Everts te verlichten zullen Mieke Spijker en Henk Bols een aantal taken overnemen. Mieke zal een aantal taken op zich nemen betreffende de werkzaamheden binnen de muren van het museum, en Henk zal taken overnemen betreffende alles rondom de gebouwen. Er is een taakomschrijving gemaakt voor de beide vrijwilligers. De planning voor de gastdames-heren is gereed. Er is zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van een ieder. Dat lukte niet altijd, dus er zijn wat verschuivingen. Hopelijk kan iedereen zich daarin wel vinden.

Op zaterdag 1 april (geen grap) is de officiële opening van het museumjaar 2017. Zoals al eerder gezegd, zal Bouwe Bemboom die verrichten.

Een woord van dank naar de vele vrijwilligers is hier zeker op zijn plaats. Het gehele museum, de Haarslag, het tbc huisje, het stookhok en de plaggenhut zijn weer helemaal schoongemaakt. Ook diverse reparaties zijn verricht. De wasmachine in het stookhok heeft weer een goede bodem, de kast in het kledingmagazijn is weer klaar, en er wordt hard gewerkt aan de afscheiding met buren v.d. Most, zodat het treintje weer helemaal van voor naar achter kan rijden. Er zijn nog plannen voor een soort afdak voor de trein bij de voordeur van de Haarslag. Ook de bomen zijn gesnoeid, waardoor er hopelijk weer wat meer zonlicht op ons gras kan schijnen. In de ontvangstkamer hangt een schema, waarop aangegeven diverse kleine werkzaamheden die door de dienstdoende gastdames-heren verricht kunnen worden. 

View the embedded image gallery online at:
http://www.museumslagharen.nl/index.php/nieuws#sigProId4954f9988c

Opening museum jubileumjaar 2017

Het bestuur van het Streek Historisch Centrum Lutten, Oud Lutten, Slagharen, Schuinesloot, halfweg de Krim en de Belte nodigt u van harte uit, aanwezig te zijn bij de opening van het museumjaar 2017. Dit zal plaatsvinden op zaterdag 1 april 2017 om 14.00 uur in de Haarslag, achter ‘t Oale Meestershuus, Herenstraat 24 te Slagharen.


Tevens willen wij U graag kennis laten maken met onze nieuwe exposities. We hebben dit jaar een expositie over het Ponypark in Slagharen, en een expositie met hoedjes en andere kledingspullen uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Ook de 3 basisscholen in Slagharen hebben hun medewerking verleend. De kinderen laten zien wat zij vinden van 175 jaar Slagharen.

Na de opening, en eventuele toespraken is er gelegenheid de expositie te bekijken, en even nagenieten met een hapje en een drankje.
Hopelijk tot ziens op 1 april 2017
    

RaboClubKas spekt Oale Meestershuus

Met RaboClubkas spekt de Rabobank dit voorjaar ook de clubkas van het olde Meestershuus! Tenminste… als jij op ons gaat stemmen! Er is in totaal 150.000 euro beschikbaar en iedere stem is geld waard. Ben jij 18 jaar of ouder en klant van Rabobank Vaart en Vechtstreek? Stem dan tussen 1 t/m 17 maart op ons. Alvast dank voor jouw stem.
Meer info: http://rabo.nl/nkl/clubkas
 

Kiekies kieken in ’t olde Meestershuus

De fotoherkenning in de Haarslag achter het museum 't olde Meestershuus in Slagharen leverde veel nieuwe namen en gegevens op van enthousiaste bezoekers. ‘We komen tijd te kort’, was een reactie.

Hieruit blijkt wel dat de fotoherkenning in een behoefte voorziet. Hoewel het aantal bezoekers wat achter bleef bij de verwachting hadden de aanwezigen volgens eigen zeggen tijd te kort om al het  materiaal wat hun belangstelling had door te nemen. Wellicht een idee voor het bestuur om eens na te denken om meer dagen per jaar belangstellenden uit te nodigen om het enorme archief te laten inzien en daarmee de documentatie completer te krijgen. Via een reactie op facebook kwam een tip om met fotoboeken bejaardencentra te bezoeken. Ideeën te over om over na te denken en te handelen.

View the embedded image gallery online at:
http://www.museumslagharen.nl/index.php/nieuws#sigProIdfb07ddd1b0