Welkom

Op de website van het Oale Meestershuus in Slagharen. Het Oale Meestershuus is een streekhistorisch museum dat zich voornamelijk bezighoudt met de geschiedenis van Slagharen, Schuinesloot, Lutten en Halfweg de Krim. Geschiedenis in de ruimste zin van het woord, zo heeft het museum o.a. een stijlkamer uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw en een prachtig ingerichte grutterswinkel. Maar ook in de wisselexposities, die op de bovenverdieping van het huis en in de ontvangstruimte De Haarslag, achter het museum, te zien zijn wordt de link met de geschiedenis doorgetrokken.

Het Oale Meestershuus is gebouwd in 1877/78 voor de hoofdmeester van de openbare school van Slagharen. Nadat het huis in de negentiger jaren van de vorige eeuw op de nominatie stond om te verdwijnen uit het dorpsbeeld van Slagharen heeft een enthousiaste groep vrijwilligers het op zich genomen het huis en daarmee de geschiedenis, voor het dorp te bewaren. Het Oale Meestershuus is eigendom van en wordt beheerd door de vereniging Streekhistorisch Centrum Slagharen.

De vereniging SHC heeft ruim 830 leden in binnen- en buitenland. Elk kwartaal krijgen de leden het kwartaalblad  “de Posthoorn” met daarin (geschiedenis) wetenswaardigheden over deze streek, verhalen en anekdotes. De vereniging heeft inmiddels ook een groot digitaal fotoarchief opgebouwd en is hier nog steeds mee bezig.

“Zonder verleden geen toekomst” is het motto van de vele vrijwilligers die zich inzetten om het museum te beheren, de vereniging en de diverse commissie’s te besturen en zo de geschiedenis voor de komende generaties levend houden.

Nieuwsgierig geworden? Dan kunt u nu alvast ons museum bezoeken doormiddel van deze virtuele tour! Klik hieronder op het embleem of maak gebruik van de QR-code.

Ook kunt u ons vinden op facebook!

Het museum is voor publiek open van april tot oktober

Dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 16.00 uur

De entreeprijs: € 2,00 p.p, voor kinderen t/m 12 jaar gratis mits onder begeleiding.

Wordt lid van het streekhistorisch centrum

Leden ontvangen het kwartaalblad "de Posthoorn" met historische informatie over Lutten, Oud-Lutten, De Krim, Slagharen, Schuinesloot en De Belte. Het lidmaatschap bedraagt € 13.50 per jaar.

Wilt u het museum met een groep bezoeken?

Bij bezoek aan het museum krijgen groepen een historische film te zien onder het genot van kopje koffie met koek.
Klik op onderstaande link om te reserveren of voor het vragen van informatie. U kunt ook bellen met het telefoonnummer: 0523 684778 of 06-21802152.

Aanmelden groep